hvad er business intelligence - BI

Business intelligence handler grundlæggende om at omsætte data til værdi

 

Gør data i en virksomhed til brugbar viden og efterfølgende konvertere denne viden til værdi. BI er at gøre brug af de mange data, der skabes i organisationer, således der kan træffes bedre beslutninger hurtigere og med færre ressourcer.

Overvejer du også, hvor BI kan styrke din forretning? Så anbefaler vi, at du læser med her på siden og bagefter henter vores guide til, hvordan du får succes med BI. Du finder guiden her. 

Business Intelligence (bi) i korte træk

Business intelligence handler om at gøre informationer fra data let tilgængelig for de rette medarbejdere i en organisation. Assorteret data er i sig selv uden værdi, men ved at udskille og inddrage relevante datakilder i beslutningsprocesser, bliver det muligt at træffe beslutninger på baggrund af faktuelle tal og tilstande - frem for at gå med sin intuition. Med business intelligence vil I;

 1. Øge virksomhedens performance
 2. Træffe bedre beslutninger med færre ressourcer
 3. Styre virksomhedens vækst
 4. Reducere omkostningerne

Book allerede et møde med os nu, så sikrer vi, at du kommer helt rigtigt i gang.

hent gratis guide
5 enkle trin til 
succes med dit BI-projekt

 
Læs guiden og bliv inspireret til:

 • Hvor du skal starte for at få succes med BI
 • Hvordan du vælger den rigtige front-end
 • Hvad du skal gøre for at forankre projektet i din organisation

 

fra data til viden

Det er nødvendigt at tage udgangspunkt i virksomhedens forretning og situation, og derefter skabe den datamodel, der passer til.

Sat på spidsen, så handler business intelligence i sidste ende om at træffe bedre og mere præcise beslutninger på tværs af enhver organisation, for derved i sidste ende at øge væksten og mindske din virksomheds omkostninger. Vælger din virksomhed, som flere og flere danske virksomheder allerede har valgt at gøre, at byde business intelligence velkommen og blive en datadreven virksomhed, vil det kunne aflæses på bundlinjen i positive resultater. Det er dog ikke det eneste, som implementeringen af en BI-strategi bidrager med til din organisation. Udover at have en positiv effekt på bundlinjen, vil det også bidrage til en effektivisering af arbejdsgangene i virksomheden, da en datadreven virksomhed i gennemsnit har et markant lavere tidsforbrug på beslutningsprocesser, budgettering, afrapportering og selvfølgelig databehandling – for bare at nævne nogle af de typiske discipliner, som oplever en betydelig forbedring, efter at virksomheden har lukket business intelligence ind i organisationen.

fra viden til værdi

Hvorfor er udnyttelse af data essentielt for din virksomhed?

Der findes enorme mængder af data – ofte refereret til som big data - ude i, hvad man kan kalde den digitale æter. Mere data end der var i går, meget større mængder end for bare ganske få år siden og ubeskriveligt meget mere end du og de fleste andre mennesker går og tror. Disse data kan, på deres respektive datacentre, være uoverskuelige og uigennemsigtige, men det betyder ikke, at dataen er uden værdi – snarere tværtimod. Data som denne florerer også i og omkring din virksomhed og kan, med den rette tilgang og de rette værktøjer, være af stor værdi for hele organisationen.

 Data har altså ikke værdi i sig selv, men Business intelligence giver dig mulighed for at finde frem til skjulte værdifulde informationer som vedrører din virksomhed, det marked I færdes i og muligvis også interessant og brugbar viden om dine konkurrenter. Måden at gøre det på er ved at filtrere uvæsentlig data fra, bl.a. ved hjælp af forskellige BI-tools og dataanalyser, for i sidste ende at give din virksomhed en stor konkurrencefordel. 

se videoen
bliv klog på BI

Vinklerne er mange og forskellige.
Vi har bedt 3 af vores kolleger sætte ord på,
hvad de forstår ved business intelligence.

BI på tværs
af forretningen   

Business intelligence handler altså om at trække data ud af forskellige datakilder, for derefter at gøre denne data tilgængelig for de medarbejdere, som kan have gavn af den viden, der medfølger. Formålet med Business intelligence er at klæde alle medarbejderne i virksomheden på, så de bliver i stand til at træffe bedre beslutninger på baggrund af fakta frem for mavefornemmelser. Det bliver ofte anset for at være en stor udfordring at håndtere disse rå data, men det er en udfordring, som, hvis den bliver løst, kan vise sig at være meget lukrativ for din virksomhed. For der gemmer sig som sagt en potentiel stor værdi i disse rå data.

 

 • Rapportering
 • Dashboards og scorecards
 • Data mining
 • Understøtte budgettering og forecast
 • Konsolidering af forskellige kilder
 • Analyser og data discovery

 

en samlet BI-strategi

For at få mest muligt ud af din indsamlede data, anbefaler vi hos Inspari, at dataanalysen tager afsæt i én samlet business intelligence strategi for hele organisationen.

Formålet med en BI-strategi er at få skabt et ensartet og homogent billede af, hvordan datapotentialet udnyttes optimalt, på tværs af din virksomheds forskellige afdelinger, så det åbner op for at træffe datadrevne beslutninger ud fra et fælles datagrundlag. Et datagrundlag, som alle medarbejdere let kan få adgang til via et datavarehus. Det er herefter slut med, at de forskellige afdelinger i organisationen træffer modstridende beslutninger, når det gælder data. Det betyder eksempelvis, at den viden, som økonomiafdelingen skaber, også giver værdi i produktionsafdelingen, eller at marketing og logistik kan få gavn af hinandens viden og resultater. Samtidig giver BI også mulighed for at dele data med eksterne interessenter, og åbner blandt andet op for at give dine kunder indsigt i sagsstyring eller salgsresultater. Vigtigst er det, at modtagerne kan omsætte den nye viden til ægte forretningsværdi ved at træffe bedre beslutninger – altså datadrevne beslutninger.

med en BI-strategi
styrker du din virksomheds:

 • Indsigt – Med business intelligence bliver det usynlige gjort synligt.
 • Værdi – Business intelligence omdanner ustruktureret data til et værdifuldt værktøj.
 • Overblik – Business intelligence indsamler information og omdanner det til relevant viden.
 • Beslutninger – Business intelligence ændrer beslutningsgrundlaget fra intuition og mavefornemmelser til faktuel data.
 • Samarbejde – Business intelligence samler al data, gør den forståelig på tværs af afdelinger og skaber grobund for samarbejde ud fra en fælles forståelse.
 • Forudsigelser – Business intelligence fremhæver mønstre, historie og tendenser i data.

BI consulting
rådgivning fra start til slut

Sådan griber vi opgaverne an
Vi tager altid udgangspunkt i DIN virksomheds forretning og situation, og efter vi har lært dig at kende, er vi klar til at skabe den datamodel, der afspejler netop din virksomhed. Vi hjælper kunder med at kortlægge fortiden, diagnosticere nutiden og forudsige fremtiden, så de nu træffer beslutninger gennem intelligent og aktiv brug af data. Når dataene er på plads, handler det om at vælge det rette front-end-værktøj, hvor data visualiseres på en let og intuitiv måde, så alle forstår budskabet. 

Mød branchens mest kompetente konsulenter
Vores konsulenter har mange forskellige kompetencer, og de kan hjælpe dig med alt fra A-Å. Vi har blandt andet specialiseret konsulenter inden for SQL, Tablau og Alteryx, som altid står klar til at hjælpe dig. Hos Inspari er vi altid opdateret på nyeste teknikker, og vi tilbyder forskellige efteruddannelser til vores konsulenter, så de altid står klar med nyeste viden - viden der kan hjælpe dig med finde mønstre og sammenhænge i dit data, som du efterfølgende kan træffe forretningsmæssige beslutninger ud fra.

skal vi mødes
hos dig eller hos os? 

 

Hvis du tænker, at tiden er inde til et møde eller et uforpligtende kald, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du udfylder bare formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at finde et godt tidspunkt. 

know.act.grow

Svaret, på at få et øget datakendskab på tværs af afdelingerne i din virksomhed, er Business intelligence tools. Med et BI-værktøj ved hånden kan du trygt dreje nøglen om til rapportfabrikken og lukke ned for produktionen af de tonsvis og uendeligt lange Excel-ark. Du kan vinke farvel til masser af detektivarbejde, som hovedsageligt går ud på, at finde ud af, hvem der har det senest opdaterede Excel-ark i sin varetægt. BI-værktøjer som Power BI, Tableau og Qlik er blot nogle af en lang række af BI-tools, som vi stolt kan tillade at omtale os selv, som værende være eksperter i. Fælles for disse tools er, at de er langt sikrere at arbejde i og brugervenligheden er af en helt anden verden – sammenlignet med tidsrøveren Microsoft Excel. 

øget datakendskab

I moderne business intelligence værktøjer arbejdes der i dashboards, som guider dig rundt i din virksomheds data, så du nemt kan lave forståelige visualiseringer af bestemt data eller selv gå i dybden med data for at finde svar på spørgsmål eller undren. Hos Inspari er vi eksperter på området og vores konsulenter arbejder dagligt med at rådgive virksomheder i blandt andet business intelligence strategi, implementeringsstrategi og i valg af BI-tool. Ydermere tilbyder vi gratis prøveperioder (Intern link) på alle de BI-tools og platforme vi er uddannet i, hvilket sikrer din virksomhed den bedst mulige start på livet som datadreven virksomhed.

kend historien – forstå nutiden
– vær klar til i morgen!

For at kunne modstå de udfordringer fremtiden utvivlsomt vil bringe med sig, er det en styrke, at organisationens historie er kortlagt og tilmed bruges aktivt når der træffes beslutninger. Vi er eksperter i fire analysemetoder, som alle potentielt set kan være til stor gavn for din virksomhed. Ved hjælp af de fire forskellige analytiske tilgange kan din virksomhed blive ekspert på sig selv, blive bevidst om organisationens DNA og være bedre rustet til at møde fremtidige udfordringer med de rette beslutninger. De fire analytiske tilgange er:

 • Descriptive analysis
 • Diagnostic analysis
 • Predictive analysis
 • Prescriptive analysis

Til dig, som er nysgerrig efter at vide mere vil det følgende afsnit komme et spadestik dybere med de fire tilgange og præcisere, hvorfor og hvornår de tages i brug.

Business intelligence handler i høj grad om, ved hjælp af deskriptiv dataanalyse, at blive bevidst om organisationens historie. Arbejdet med virksomhedens fortid via data åbner op for at komme i forståelse med, hvad der allerede er sket og hvordan virksomheden agerede i en given situation. Den viden gør det muligt, at tage den diagnosticerende analyse i brug. Den diagnosticerende analyse har til formål at sætte spot på, hvorfor det skete og hvad der eventuelt gik forud for en bestemt situation. En forståelse af virksomhedens fortid åbner altså op for en skærpet forståelse for nutiden og en styrkelse af virksomhedens prædiktive analyser. Spørgsmål som ”hvad kommer der til at ske?” er interessante for enhver organisation og derfor er svaret på spørgsmålet af høj værdi for alle ambitiøse virksomheder. Med den rette business intelligence strategi bliver netop dette spørgsmål nemmere at svare på, hvilket gør de præskriptive analyser mere holdbare. For er virksomheden bekendt med, hvad der sandsynligvis vil komme til at ske i fremtiden, bliver det muligt i højere grad at påvirke fremtiden med de rette datadrevne beslutninger. Derved bliver ovennævnte spørgsmål erstattet af et endnu mere interessant spørgsmål; ”Hvordan kan vi få det til at ske?”.

AI og machine learning er nogle af de værktøjer som beskæftiger sig med at skabe indsigt for brugeren og bidrage til predictive analysis. Brugervenligheden i AI og machine learning er meget imponerende og drag and drop-funktionen gør den både nem og hurtig at arbejde i og mindsker desuden antallet af fejl i et program som indeholder enorme mængder data. De mange mellemregninger, som typisk er de mest tidskrævende når det drejer sig om databehandling og dataanalyse, er også indlejret i programmet og er fuldt ud automatiseret, hvilket gør, en normalt meget tidskrævende øvelse, til et værktøj der kan benyttes på nærmest daglig basis. En af de ting, som disse tools får allermest ros for er, at de letter arbejdet med at skaber overblik over flere hundrede modeller samtidig.

Privacy
Vi elsker cookies & data i Inspari. Nu hvor du er landet her på siden, skal du vide, at vi sender en virtuel Oreo i din retning. Den bruger vi til analyse og personalisering af indhold. Hvis du klikker på feltet 'JA' eller klikker videre på denne webside, accepterer du vores brug af cookies. Ja / Nej / Læs mere